Sałatka z brązowego ryżu, czerwonej fasoli i selera.

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Sałatka, która może być świetną propozycją na kolację czy śniadanie. Idealnie nadaje się do pracy jako przekąska lub drugie śniadanie. Staram się nie używać gotowych produktów, więc do jej przygotowania użyłam marynowanego selera, którego robiłam jesienią do słoiczków. Można użyć również selera gotowego, kupionego w sklepie, jednak przepłukanego na sitku. Czerwoną fasolę przed ugotowaniem zalałam wieczorem wodą na całą noc. Można również użyć czerwonej fasoli z puszki i przed dodaniem dokładnie przepłukać na sitku. Sałatkę przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowana. Należy wcześniej ugotować brązowy ryż i go wystudzić, a następnie wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku.

 

Składniki:

  • 100 gramów brązowego ryżu
  • 3-4 pełne łyżki marynowanego selera tartego na cienkie paski
  • 3-4 łyżki czerwonej fasoli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • kawałek świeżego ogórka
  • majonez domowy (ilość według uznania)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny drobno mielony do smaku

Wykonanie:

Ryż brązowy ugotować do miękkości. Ostudzić. Dodać wypłukany seler i ugotowaną do miękkości, wystudzoną czerwoną fasolę (lub przepłukaną fasolę czerwoną z puszki). Pokroić drobno szczypiorek oraz ogórek. Dodać do pozostałych składników wraz z majonezem domowym. Dokładnie połączyć składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO