Sałatka z bobu z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki

Sałatka z bobu wspaniale smakuje jako samodzielna potrawa jednak świetnie sprawdzi się też jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Dodatek octu jabłkowego i czosnku podkreśli smak bobu a natka pietruszki dostarczy smaku i wielu witamin.

Składniki:
15 – 20 dag bobu (waga po wyłuskaniu)
2 spore ząbki czosnku
2 garści natki pietruszki
2 – 3 łyżki oleju do smażenia – rzepakowy lub inny
2 średniej wielkości białe cebule
1 łyżka octu jabłkowego
Sól himalajska/kamienna
Pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Ugotować bób w wodzie z solą przez ok.20 minut. Odlać wodę i odstawić do wystudzenia. Na patelni rozgrzać olej a następnie dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić co pozwoli szybciej zeszklić się cebuli. Lekko podlać wodą w trakcie smażenia aby nie dopuścić do jej przypalenia. Wystudzony bób wyłuskać z łupinek i wrzucić na patelnię do zeszklonej cebulki z czosnkiem. Dodać ocet i natkę pietruszki. Całość posolić i doprawić mielonym pieprzem.


UWAGA: Bób posiada wysoki indeks glikemiczny.

SMACZNEGO