Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie. Jej skład odpowiednio dostosowałam do diety. Z uwagi, że ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu zawierają w swoim składzie tzw. skrobię oporną, zostały użyte do jej przygotowania. Danie jest proste i bardzo smaczne – jak to sałatka.
Składniki:
- 2-3 sporej wielkości ziemniaki
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 spora cebula
- kawałek białej części pora
- 1 szklanka groszku
- 1 niewielka marchewka
- 2 pietruszki
- 1 dość spory pasternak
- kawałek selera
- 4 – 5 jajek
- domowy majonez
- domowa musztarda
- sól kamienna lub himalajska
- pieprz czarny mielony
- jabłko kiszone (lub małe kwaśne)
Wykonanie:
W dużym garnku gotujemy warzywa w wodzie z dodatkiem soli (a najlepiej na parze) do ich miękkości. Dodatkowo dorzucam jajka, aby następnie po 10 minutach je wyciągnąć. Z reguły ziemniaki wyciągam wcześniej, gdyż szybciej się dogotowują. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Obrać i drobno pokroić w kostkę. Dodatkowo obrać jabłko, cebulę, por i drobno pokroić. Zimne jajka również obrać i pokroić. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Do całości dodać domowy majonez (ilość uzależniona od własnych preferencji) i niewielką ilość musztardy do uzyskania pożądanego smaku. Dosolić i doprawić czarnym pieprzem. Odstawić do lodówki aby się przegryzła.
SMACZNEGO