Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie. Jej skład odpowiednio dostosowałam do diety. Z uwagi, że ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu zawierają w swoim składzie tzw. skrobię oporną, zostały użyte do jej przygotowania. Danie jest proste i bardzo smaczne – jak to sałatka.

Składniki:

  • 2-3 sporej wielkości ziemniaki
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 spora cebula
  • kawałek białej części pora
  • 1 szklanka groszku
  • 1 niewielka marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1 dość spory pasternak
  • kawałek selera
  • 4 – 5 jajek
  • domowy majonez
  • domowa musztarda
  • sól kamienna lub himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • jabłko kiszone (lub małe kwaśne)

Wykonanie:

W dużym garnku gotujemy warzywa w wodzie z dodatkiem soli (a najlepiej na parze) do ich miękkości. Dodatkowo dorzucam jajka, aby następnie po 10 minutach je wyciągnąć. Z reguły ziemniaki wyciągam wcześniej, gdyż szybciej się dogotowują. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Obrać i drobno pokroić w kostkę. Dodatkowo obrać jabłko, cebulę, por i drobno pokroić. Zimne jajka również obrać i pokroić. Dodać pokrojone ogórki kiszone. Do całości dodać domowy majonez (ilość uzależniona od własnych preferencji) i niewielką ilość musztardy do uzyskania pożądanego smaku. Dosolić i doprawić czarnym pieprzem. Odstawić do lodówki aby się przegryzła.

SMACZNEGO