Sałatka jarzynowa z fasolą czerwoną i porem

Do sałatki jarzynowej tym razem zamiast cebuli dodałam por i czerwoną fasolę. Nowy smak, nowa sałatka. Polecam

Składniki:

  • 2 pietruszki
  • 1 pasternak
  • 1 niewielki seler
  • 3 ziemniaki
  • 3-4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 10-20 cm białej części pora
  • fasola czerwona z puszki lub ugotowana (ok.1 szklanki)
  • kilka łyżek domowego majonezu
  • musztarda domowa do smaku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Warzywa ugotować w całości po uprzednim ich umyciu. Po schłodzeniu obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone ugotowane na twardo jajka, pokrojone ogórki kiszone. Białą część pora po umyciu drobno pokroić i dodać do reszty składników. Następnie fasolę czerwoną z puszki bardzo dokładnie przepłukać wodą i wsypać do całości. Można użyć fasoli czerwonej gotowanej po jej uprzednim namoczeniu. Dodać kilka łyżek domowego majonezu oraz odrobinę domowej musztardy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO