Sałatka jarzynowa, w której zamiast ogórka kiszonego wkroiłam ogórek świeży, zamiast ostrej cebuli delikatniejszą, mniej ostrą białą część pora i szczypiorek. Aby nadać chrupkości dodałam kilka rzodkiewek. Jako spoiwa użyłam domowego majonezu.
Składniki:
- ok.10cm białej części pora
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 1/2 kwaśnego jabłka
- kawałek niewielkiej marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kilka rzodkiewek
- połowa świeżego ogórka
- majonez domowy (ok.2 łyżek)
- sól
- pieprz mielony
Wykonanie:
Pietruszkę, seler i kawałek marchewki ugotować do miękkości. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić. Świeżego ogórka, jabłko, szczypiorek, rzodkiewki i pora drobno pokroić. Wymieszać składniki, doprawiając solą i pieprzem oraz majonezem domowym. Podawać schłodzone.
SMACZNEGO