Sałatka jarzynowa – wiosenna

Sałatka jarzynowa, w której zamiast ogórka kiszonego wkroiłam ogórek świeży, zamiast ostrej cebuli delikatniejszą, mniej ostrą białą część pora i szczypiorek. Aby nadać chrupkości dodałam kilka rzodkiewek. Jako spoiwa użyłam domowego majonezu.

Składniki:

  • ok.10cm białej części pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • kawałek niewielkiej marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa świeżego ogórka
  • majonez domowy (ok.2 łyżek)
  • sól
  • pieprz mielony

Wykonanie:

Pietruszkę, seler i kawałek marchewki ugotować do miękkości. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić. Świeżego ogórka, jabłko, szczypiorek, rzodkiewki i pora drobno pokroić. Wymieszać składniki, doprawiając solą i pieprzem oraz majonezem domowym. Podawać schłodzone.

SMACZNEGO