Sałata lodowa z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

 

Chrupiąca sałata to idealny dodatek do drugiego dania obiadowego.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • kilka sztuk rzodkiewek
  • 1/2 długiego ogórka zielonego
  • szczypiorek
  • kilka łyżek jogurtu domowego
  • sok z 1 cytryny
  • ksylitol do smaku
  • sól kamienna

Wykonanie:

Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę i ogórka w półkrążki. Dodać krojony szczypiorek. Przygotować sos. Do domowego jogurtu dodać sok z cytryny, odrobinę soli kamiennej do smaku oraz ksylitol dla zrównoważenia kwaśnego smaku. Składniki połączyć ze sobą i chłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO