Krucha i delikatna sałata lodowa z lekkim posmakiem migdałów i oleju dyniowego. Interesująca propozycja do obiadu ale również jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- Kilka liści sałaty lodowej
- 1 średniej wielkości pomidor (lub kilka małych koktajlowych)
- 3-4 rzodkiewki
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 2 łyżeczki ksylitolu (według własnego uznania)
- 2 łyżki oleju dyniowego
- 2 łyżki chłodnej przegotowanej wody
- 1-2 łyżeczek ziół prowansalskich
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- garść kruszonych prażonych migdałów
Wykonanie:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Drobno poszarpać. Rzodkiewki i pomidor umyć i pokroić. Przygotować w kubeczku sos z oleju dyniowego (Laboratorium Biooil), wody, soku z cytryny, ksylitolu, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Odstawić na 5-10 minut. Składniki surówki wymieszać. Polać przygotowanym sosem, lekko wymieszać i posypać drobno kruszonymi prażonymi migdałami.
SMACZNEGO