Sałata lodowa z prażonymi migdałami i olejem dyniowym

Krucha i delikatna sałata lodowa z lekkim posmakiem migdałów i oleju dyniowego. Interesująca propozycja do obiadu ale również jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1 średniej wielkości pomidor (lub kilka małych koktajlowych)
  • 3-4 rzodkiewki
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 2 łyżeczki ksylitolu (według własnego uznania)
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • 2 łyżki chłodnej przegotowanej wody
  • 1-2 łyżeczek ziół prowansalskich
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • garść kruszonych prażonych migdałów

Wykonanie:

Liście sałaty umyć i osuszyć. Drobno poszarpać. Rzodkiewki i pomidor umyć i pokroić. Przygotować w kubeczku sos z oleju dyniowego (Laboratorium Biooil), wody, soku z cytryny, ksylitolu, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Odstawić na 5-10 minut. Składniki surówki wymieszać. Polać przygotowanym sosem, lekko wymieszać i posypać drobno kruszonymi prażonymi migdałami.

SMACZNEGO