Sadzone jajko w ogonówce

Niby zwykłe sadzone jajko, ale za to jakie! Wystarczą dwa duże plastry ogonówki a pomiędzy tym sadzone jajko. Do tego kilka surowych warzyw i danie gotowe. Do surówki wybrałam rzodkiewkę, liść szpinaku, natkę pietruszki, koperek, świeży ogórek i odrobinę oleju z pestek dyni. Jajko po przekrojeniu cudownie zachowuje płynność i jest delikatne.

 

Składniki:

2 duże plastry ogonówki

1 jajko

odrobina soli i pieprzu

tłuszcz do smażenia: olej kokosowy/masło klarowane/olej rzepakowy

 

Wykonanie:

Na gorący tłuszcz (ok. łyżeczki masła, oleju rzepakowego lub oleju kokosowego) położyć plaster ogonówki. Chwilę podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Wbić jajko, posolić lekko i posypać pieprzem. Chwilę smażyć do ścięcia się białka. Przenieść na szeroką łopatkę i w tym momencie położyć drugi plaster ogonówki na patelnię. Przerzucić z łopatki jajko drugą stroną na plaster wędliny i smażyć do zarumienienia się drugiego plastra ogonówki i dosmażenia jajka. Smażyć na średnim ogniu. Przełożyć na talerz i podawać posypane krojonym szczypiorkiem, z surówką lub świeżymi warzywami.

 

SMACZNEGO