Niby zwykłe sadzone jajko, ale za to jakie! Wystarczą dwa duże plastry ogonówki a pomiędzy tym sadzone jajko. Do tego kilka surowych warzyw i danie gotowe. Do surówki wybrałam rzodkiewkę, liść szpinaku, natkę pietruszki, koperek, świeży ogórek i odrobinę oleju z pestek dyni. Jajko po przekrojeniu cudownie zachowuje płynność i jest delikatne.
Składniki:
2 duże plastry ogonówki
1 jajko
odrobina soli i pieprzu
tłuszcz do smażenia: olej kokosowy/masło klarowane/olej rzepakowy
Wykonanie:
Na gorący tłuszcz (ok. łyżeczki masła, oleju rzepakowego lub oleju kokosowego) położyć plaster ogonówki. Chwilę podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Wbić jajko, posolić lekko i posypać pieprzem. Chwilę smażyć do ścięcia się białka. Przenieść na szeroką łopatkę i w tym momencie położyć drugi plaster ogonówki na patelnię. Przerzucić z łopatki jajko drugą stroną na plaster wędliny i smażyć do zarumienienia się drugiego plastra ogonówki i dosmażenia jajka. Smażyć na średnim ogniu. Przełożyć na talerz i podawać posypane krojonym szczypiorkiem, z surówką lub świeżymi warzywami.
SMACZNEGO