Dziś trochę smaków egzotycznych. Trawa cytrynowa nadaje tej potrawie lekki cytrynowy smak. Aby wydobyć pełnię aromatu, trawę cytrynową rozbiłam tłuczkiem. Piękny kolor uzyskałam dzięki dodaniu niewielkiej ilości kurkumy. Dodatkowo szczypta imbiru nadała potrawie wyrazistego lekko ostrzejszego smaku. Zamiast kremu kokosowego (jest bardziej gęsty od mleka kokosowego) można użyć mleka kokosowego w odpowiednio większej ilości, pomniejszając jednocześnie ilość dolanej wody.
Składniki:
- 100 gramów brązowego ryżu
- 6 łyżek kremu kokosowego
- Ok.280 ml wody
- Szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 sztuki trawy cytrynowej
- Szczypta soli
Wykonanie:
Ryż przepłukać i dokładnie odcedzić. Dodać krem kokosowy oraz połowę wody. Wrzucić rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową, imbir, kurkumę i sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy woda wsiąknie w ryż, dolewać partiami pozostałą wodę, aż do wchłonięcia całej wody, dusząc pod przykryciem. Gotować do miękkości ryżu, czyli ok.30 minut. Po ugotowaniu ryżu trawę wyjąć. Ewentualnie doprawić solą według własnego upodobania.
SMACZNEGO