Różyczki z grillowanej cukinii z natką pietruszki, czosnkiem i białym serem

 

Zrolowana i zgrillowana cukinia z farszem, może stanowić oryginalną przystawkę lub po prostu dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. To, że się ładnie prezentuje dodatkowo wzmacnia apetyt. Wygląd potraw jest szczególnie ważny podczas choroby, gdy niejednokrotnie występuje brak apetytu. W przypadku dzieci, jest to również metoda na “przemycenie” natki pietruszki lub świeżego czosnku.

Użyłam zwykłego białego sera, który kupuję na wagę, jednak świetnie skomponuje się w tym daniu ser owczy lub kozi albo prawdziwa grecka feta. Używając fety należy użyć mniej soli do natki pietruszki, gdyż feta jest lekko słonym serem.

W przypadku zbyt twardego białego sera, można dodać do niego niewielką ilość domowego jogurtu naturalnego i przygotować miękką masę serową.

Paski cukinii wykonałam przy użyciu noża obieraczki.

 

Składniki:

  • kilka długich pasków cukinii
  • garść pokrojonej drobno natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki twarogu białego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do grillowania
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do pesto z natki
  • sól kamienna drobno zmielona

Wykonanie:

Paski cukinii zgrillować na patelni na bardzo małej ilości oliwy. Wystudzić. Na każdy pasek nanieść biały twaróg na całą długość każdego paska. Na ser położyć pokrojoną natkę pietruszki wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, która wymieszana została razem z dodatkiem odrobiny soli (wykonanie z tego przepisu)Delikatnie zwijać każdy pasek cukinii.

SMACZNEGO