Róża i mięta

wpis w: Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

Aby urozmaić smak gorących napoi (herbata zielona, czystek) można stosować rózne naturalne dodatki smakowe. Do takich „naturalnych polepszaczy smaku” używam między innymi suszone płatki róży oraz miętę. Płatki róży oraz miętę zbierałam i suszyłam samodzielnie, jednak jest również dostępny gotowy susz w sprzedaży. Płatki pozyskałam z róży stulistnej (Rosa centifolia). Napar z tych płatków z uwagi na zawartość antocyjanów i innych polifenoli jest m.in doskonałym antyoksydantem. Napar z suszu wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny. Poprawia elestyczność oraz ruchomość stawów. Świetnie aromatyzuje zieloną herbatę.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest najbardziej aromatyczną odmianą tej rośliny. Oprócz walorów smakowych i orzeźwiających właściwości, doskonale wspiera układ pokarmowy oraz pracę wątroby. Przyczynia się do wydzielania żółci, a tym samym trawienia tłuszczy.
W przypadku bółów brzucha, wzdęciach lub zgagi, picie naparu z mięty łagodzi objawy. Polecana dla osób cierpiących na tzw. syndrom wrażliwego jelita (IBS).

Zarówno miętę jak i płatki róży stulistnej używam do aromatyzowania naparów z herbaty zielonej i czystka. W okresie jesienno-zimowym używam ich jako dodatek do przygotowywania gorących naparów, natomiast podczas upałów świetnie sprawdzają się po ich schłodzeniu i dodatku kostek lodu. Gasi pragnienie oraz przynosi uczucie orzeźwienia i chłodu.

SMACZNEGO