Przepyszny rosół z kury. Bardzo aromatyczny. Do jego podania użyłam makaronu z ciecierzycy. Jest to makaron smakiem bardzo zbliżony do makaronu z mąki pszennej. Jest nieco twardszy, jednak do podania rosołu nadaje się idealnie. Aby rosół był klarowny musi gotować się na bardzo, bardzo małym ogniu, aby nie dopuścić do wrzenia tylko delikatnie “pyrkać”. Gotowanie powinno trwać kilka godzin. Rosół ugotowałam w 4 litrowym garnku. Kura,z której ugotowałam rosół była niewielka.
Składniki:
- 1/2 kury
- 1 cały por (zależy od wielkości)
- 1 pęczek lubczyka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kilka liści laurowych
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- 1 spora cebula
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Kurę należy dokładnie umyć. Zalać wodą. Dodać obrane, całe lub przekrojone na pół warzywa (marchew, pietruszka), kawałek selera i cały por. Dodatkowo liście laurowe, ziele angielskie. Natkę pietruszki pokroić drobno i odłożyć do późniejszego podania do rosołu bezpośrednio na talerz. Pozostałe łodyżki dodać do rosołu wraz z całymi łodyżkami lubczyka. Wody nalać do pełna, aby w czasie gotowania jej nie dolewać. Przykryty garnek gotować na bardzo małym ogniu aby doprowadzić do zagotowania. Przygotować cebulę. Obrać, przekroić na 4 części i podsmażyć na suchej patelni lub opalić bezpośrednio na ogniu do momentu, aż cebula zacznie brązowieć i czernieć. Jej smak nada rosołowi głębszy, bardziej zdecydowany aromat. Dodać do gotującego się rosołu. Gotować kilka godzin w taki sposób, aby rosół nie wrzał a jedynie bardzo delikatnie gotował. Burzliwe gotowanie powoduje, że rosół mętnieje. Dopiero tak długie wolne gotowanie powoduje, że będzie on klarowny i aromatyczny. Po kilku godzinach rosół jest gotowy. Wystarczy go doprawić do smaku solą kamienną i mielonym pieprzem.
Do rosołu podałam makaron z ciecierzycy oraz posypałam już bezpośrednio na talerzu krojoną natką pietruszki.
SMACZNEGO