Roladki z cukinii ze szpinakiem, jajkiem i chipsami z natki pietruszki

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Niby takie zwykłe składniki a wystarczy tylko podać w inny sposób i nabieramy apetytu.

Składniki:
Cukinia a właściwie to kilka pasków
2 garści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 jajko
garść natki pietruszki
sól
mielony czarny pieprz
2-3 łyżeczki masła klarowane


Wykonanie:

Z cukinii wyciąć paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Przygotować kilka długich pasków. Rozgrzać łyżeczkę masła i położyć paski na patelni. Chwilę posmażyć, aż zrobią się szkliste i lekko przypieczone na bokach (nie za dużo). Podczas smażenia przewrócić na drugą stroną. Po usmażeniu odłożyć na talerz. Na patelnie dodać odrobinę masła klarowanego i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Po chwili dodać umyty szpinak i razem smażyć do momentu aż szpinak zrobi się miękki. Posolić i dodać mielony pieprz. Pomieszać. Wbić jajko i wszystko razem usmażyć tworząc jednolitą masę. Masę kłaść na paseki cukinii nie rozsmarowując. Zwinąć paseczki w roladki i umieścić na talerzyku. Na rozgrzanym maśle usmażyć natkę pietruszki (uwaga, pryska) do momentu aż będzie chrupiąca (nie przesmażyć żeby nie zgorzkniała). Gotową położyć na roladki.

SMACZNEGO