Roladki schabowe z porem, kalarepą, selerem i domową musztardą w panierce z komosy ryżowej

 

Roladki wykonałam z użyciem kotletów schabowych i farszu z białych warzyw. Białą część pora drobno pokroiłam, natomiast małą kalarepę i kawałek korzenia selera starłam na tarce o grubych oczkach. Usmażone i uduszone maśle, a następnie doprawione solą kamienną i drobno mielonym czarnym pieprzem. Dla ostrości użyłam domowej musztardy (uwaga, bo jest bardzo ostra). Zamiast komosy i białka można po prostu obtoczyć roladki w wybranej przez siebie ulubionej mące. Masło można też zastąpić innym tłuszczem roślinnym.

Składniki:

  • 1 garść startego korzenia selera
  • 1 garść startej kalarepy
  • 1 garść pokrojonej białej części pora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny drobno mielony
  • 3 kotlety schabowe
  • 3 łyżeczki domowej musztardy
  • ok. 3 łyżek surowej komosy ryżowej
  • 1 białko z jajka
  • niewielka ilość oleju (w razie potrzeb, gatunek według uznania)

Wykonanie:

Kotlety rozbić tłuczkiem. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wsypać krojone i tarte warzywa. Podsmażyć, a gdy będą lekko się rumienić (lekko) dolać odrobinę wody i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości na małym ogniu, dolewać w razie potrzeby niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem. Kotlety posmarować z jednej strony domową musztardą w proporcji – 1 łyżeczka na jeden kotlet. Nałożyć farsz i spiąć rolady wykałaczkami. Lekko posolić i posypać drobnym pieprzem. Roladki obtoczyć ubitym na sztywno białkiem, a następnie obsypać komosą ryżową. Smażyć na maśle z dodatkiem oleju (użyłam oleju rzepakowego). Obsmażyć z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień, przykryć i udusić do miękkości.

Praktyczna wskazówka: aby podczas rozbijania kotletów nie pryskało mięso, dobrze jest użyć woreczka foliowego lub kawałek folii. Mięso nie pryska i nie “wchodzi” w zagłębienia tłuczka.

SMACZNEGO