Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, jajkiem, szczypiorkiem i serkiem czosnkowym

 

 

Potrawę przygotowałam w oparciu o przepis na naleśniki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, jednak z powodzeniem można wykonać naleśniki bezglutenowe np: z mąki z soczewicy,  z mąki z ryżu brązowego  , ciecierzycowo-jaglane z dodatkiem mąki z ryżu brązowego, lub mieszanki mąk np: orkiszowo-ciecierzycowej.

Składniki na farsz:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 gramów białego półtłustego sera
  • 2 łyżki domowego jogurtu
  • 280 gramów świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • szczypiorek krojony

Wykonanie:

Biały ser połączyć z jogurtem i jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Posolić i dodać mielony pieprz. Zblendować. Odstawić
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać umyty i odsączony szpinak. Mieszać, aż liście “zwiędną”. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sól i mielony pieprz. Chwilę przesmażyć. Odstawić.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i posypać pieprzem. Wymieszać i odstawić.

Na usmażone naleśniki warstwami nanosić: biały ser, potem szpinak i jajko. Zawinąć w rulony. Kroić w grubsze plastry i układać na talerzu. Całość posypać krojonym szczypiorkiem.

SMACZNEGO