Potrawę przygotowałam w oparciu o przepis na naleśniki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, jednak z powodzeniem można wykonać naleśniki bezglutenowe np: z mąki z soczewicy, z mąki z ryżu brązowego , ciecierzycowo-jaglane z dodatkiem mąki z ryżu brązowego, lub mieszanki mąk np: orkiszowo-ciecierzycowej.
Składniki na farsz:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 200 gramów białego półtłustego sera
- 2 łyżki domowego jogurtu
- 280 gramów świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- szczypiorek krojony
Wykonanie:
Biały ser połączyć z jogurtem i jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Posolić i dodać mielony pieprz. Zblendować. Odstawić
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać umyty i odsączony szpinak. Mieszać, aż liście “zwiędną”. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sól i mielony pieprz. Chwilę przesmażyć. Odstawić.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i posypać pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Na usmażone naleśniki warstwami nanosić: biały ser, potem szpinak i jajko. Zawinąć w rulony. Kroić w grubsze plastry i układać na talerzu. Całość posypać krojonym szczypiorkiem.
SMACZNEGO