Remoulade – sos duński

Rewelacyjny dodatek do frytek, kanapek, pieczonego mięsa, jajek i wielu innych potraw. Zachwyciłam się tym smakiem i postanowiłam zmodyfikować go i wprowadzić do zdrowej diety. Pikle zastąpiłam świeżym ogórkiem i dodałam niewielką ilość octu jabłkowego. Jest niezwykle prosty do przygotowania. Dodatek tego sosu smakowo wzbogaci niejedno serwowane danie. Proponowana porcja jest niewielka z uwagi, że najlepiej smakuje po prostu jak jest świeżo przyrządzony. Brak konserwantów i polepszaczy smaku również za tym przemawia, aby robić go po prostu w ilości do bieżącego spożycia. Dla mnie rewelacja. Naprawdę polecam.

Składniki:

2 pełne łyżki domowego majonezu
1/2 łyżeczki domowej ostrej musztardy
2 łyżki startej na grubych oczkach tarki kapusty białej
1 płaska łyżeczka curry
1 pełna łyżka odciśniętego startego na grubych oczkach tarki świeżego zielonego ogórka
1/3 łyżeczki drobnej soli himalajskiej
1/3 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka ksylitolu
1 1/2 łyżeczki octu jabłkowego do smaku

Wykonanie:

Kapustę białą i ogórek świeży zetrzeć każde osobno na tarce o grubszych oczkach. Ogórek odcisnąć z soku. Dodać majonez i wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie i gotowe.

SMACZNEGO