Puszyste placuszki orkiszowe z kwaśnym jabłkiem i domowym jogurtem z miętą

Bardzo delikatne placuszki, które są prostym w wykonaniu daniem. Placuszki mogą być podane na drugie danie, śniadanie, kolację, a nawet deser. Bardzo elastyczne danie na każdą okazję. Świetnym dodatkiem smakowym jest domowy jogurt z dodatkiem świeżej mięty. Delikatny aromat mięty bardzo dobrze współgra z kwaśnym jabłkiem i aksamitnym w konsystencji domowym jogurtem. Dla lekkiego osłodzenia posypałam placuszki ksylitolem.

Składniki:

  • 3 pełne łyżki domowego gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 niewielkie jajka
  • 3 pełne łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 małe kwaśne jabłka
  • szczypta soli kamiennej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • olej do smażenia (rodzaj według uznania)

dodatkowo:

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek i umieścić je w miseczce. Dodać do nich domowy jogurt i mąkę, sodę i sól. Całość zmiksować. Białka ubić mikserem na sztywno i dodać do ciasta. Lekko wymieszać łyżką. Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do jarzyn. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na niewielkim ogniu. Po usmażeniu położyć na kawałku ręcznika papierowego. Podawać można np. z domowym jogurtem doprawionym drobno posiekaną miętą i odrobiną ksylitolu.

SMACZNEGO