Puree z kalafiora

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 3

Puree z kalafiora z powodzeniem może zastąpić tradycyjne puree z ziemniaków. Kalafior sam w sobie jest tak smaczny, że można takie puree zrobić wyłącznie dodając do niego masło i sól. Puree, które zrobiłam z dodatkiem przypraw smakuje również wyśmienicie. Ma bardziej zdecydowany smak.


Składniki:

1 średniej wielkości kalafior
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
1 łyżeczka masła klarowanego

Wykonanie:
Ugotować w wodzie z solą kalafior do miękkości. Odcedzić wodę. Zblendować. Na patelni na maśle przez chwilę przesmażyć czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Dodać czosnek do kalafiora. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej i soli do smaku według własnego uznania.

SMACZNEGO