Smaczna przekąska, łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podana z sosem np. czosnkowym czy innym o zdecydowanym smaku. Swoją potrawę podałam z sosem czosnkowym oraz szczypiorkiem.
Składniki:
- ok.300 gramów ziemniaków
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (użyłam domowego)
- 1 jajko
- sól kamienna drobno mielona
- pieprz czarny drobnonomielony
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i ugnieść lub przecisnąć przez praskę, aby powstało gładkie purre. Można też użyć purre z dnia poprzedniego. Dodać jogurt oraż żółtko jajka. Doprawić solą i pieprzem. Białko ubić na sztywno, dodać do masy. Delikatnie wymieszać całość do połączenia. Masę włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym końcem. Wyciskać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia w temperaturze ok.170-180 stopni. Podawać z ulubionym sosem.
SMACZNEGO