Często jest tak, że im mniej tym lepiej. Tak też jest w przypadku tej propozycji. Wystarczy jasna część pora, masło, odrobina soli i pieprzu i …gotowe. Pyszny dodatek do obiadu, do chleba, a nawet jako farsz do naleśników. Tę potrawę przygotowuję na maśle, gdyż: po pierwsze masło nadaje znakomity smak, a po drugie, masło nie jest poddane smażeniu więc nie pali się i nie wytrącają się szkodliwe substancje.
Porada: osoby uczulone na białko i kazeinę mogą zastąpić zwykłe masło masłem klarowanym.
Składniki:
- jasna część pora
- 1-2 łyżki masła ekstra 82%
- sól kamienna
- pieprz czarny grubo mielony
Wykonanie:
Por pokroić w tzw. półkrążki. W rondelku rozpuścić masło i wsypać pokrojony por. Mieszać i dolać odrobinę wody, która zapobiegnie przypaleniu się. Dzięki wilgoci, por się udusi i będzie miękki. W czasie duszenia dolewać wodę i mieszać. Na końcu posolić i doprawić pieprzem.
SMACZNEGO