Pomadki rumowe z prażonymi migdałami

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Dobrze jest mieć w domu małe co nieco do schrupania na słodko. Te czekoladki przygotowuje się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Do ich wykonania użyłam foremki z bombonierki. Z powodzeniem można wykorzystać foremki do kostek lodów.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki kakao
  • kilka kropli aromatu rumowego do ciast (ok.3-4 kropli)
  • 1-2 łyżki wody
  • duża garść migdałów prażonych

Wykonanie:

Mus, olej, ksylitol, kakao, aromat i wodę rozpuścić na małym ogniu do połączenia składników. Ksylitol powinien być całkowicie rozpuszczony. Prawie zagotować. Ostudzić, aby foremka nie odkształciła się od gorącej masy. Do foremki włożyć migdały po 1 sztuce do każdej foremki. Wylać dobrze wymieszaną masę czekoladową i po wystudzeniu włożyć do zamrażalnika na ok 30 minut.

SMACZNEGO