Polędwiczki z dorsza atlantyckiego z masłem cytrynowym

Pyszne i proste danie. Zamiast tradycyjnych ziemniaków lub frytek podałam gotowany, lekko solony kalafior. Łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Mąkę orkiszową można zastąpić inną bezglutenową.

Przydatna wskazówka:

Aby mrożona ryba nie rozpadała się podczas smażenia, należy ją przed smażeniem całkowicie rozmrozić i kłaść na patelnię tylko na dobrze rozgrzany tłuszcz.

 

Składniki:

  • mrożone polędwiczki z dorsza atlantyckiego
  • niewielka ilość pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub innej bezglutenowej) – do panierowania
  • sól kamienna
  • masło klarowane do smażenia
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Polędwiczki całkowicie rozmrozić. W przypadku ich nie rozmrożenia będą się rozpadać na patelni podczas smażenia. Rozgrzać masło na patelni. Polędwiczki obsuszyć lekko ręcznikiem papierowym, posolić i obtoczyć lekko w mące. Smażyć z dwóch stron. Przewracać na drugą stronę dopiero po usmażeniu pierwszej, nie wcześniej, gdyż są delikatne i mogą się rozpadać. Po usmażeniu ryby, do masła na patelni wlać sok z cytryny i wymieszać. Polać nim delikatnie rybę.

SMACZNEGO