Dziś proste i smaczne danie. Nie wymaga umiejętności kulinarnych i nie zabiera czasu. Pyszna propozycja dania na ciepło. Z jednego kalafiora uzyskałam dwa plastry. Dzięki tej potrawie część twarda kalafiora tzw. głąb zostaje wykorzystany i żadna część nie ląduje w koszu na odpadki. Pozostałą część kalafiora pozostawiłam do przygotowania zupy kalafiorowej.
Składniki:
- kalafior
- papryka wędzona – mielona
- kmin rzymski – mielony
- sól kamienna
- pieprz czarny- mielony
- oliwa z oliwek
dodatkowo:
- jajko
Wykonanie:
Z obranego z liści, umytego i obciekniętego kalafiora wycinamy 2 – 3 plastry ze środkowej jego części. Posypujemy z dwóch stron przyprawami (ilość według uznania, jednak w przewadze jest to papryka wędzona mielona). Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z dwóch stron plastry kalafiora pod przykryciem. Po usmażeniu (gdy lekko się zarumieni) lekko podlać wodą, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aby kalafior zmiękł. Do usmażonego kalafiora podać jajko sadzone.
SMACZNEGO