Placuszki (pancakes) owsiano-orkiszowe

 

Niewielkie, smaczne i delikatne placuszki. Mąkę owsianą wykonałam w domu. Płatki owsiane górskie zmieliłam w elektrycznym młynku do kawy. Mąkę owsianą można również kupić gotową. Placuszki można podawać z różnymi dodatkami. Dzisiaj podałam je z domowym jogurtem z dodatkiem drobno pokrojonych liści mięty oraz niewielkiego dodatku ksylitolu. Mięta nadała świeżości i delikatnego smaku.

Składniki:

  • ok.30 gramów mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych górskich)
  • ok.210 ml gorącej wody
  • ok.1-2 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli kamiennej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka oleju

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę owsianą zalać gorącą wodą i zblendować. Odstawić na 1-2 minuty. Wbić całe jajko. Dodać sól, olej i sodę. Wymieszać. Dodawać mąkę orkiszową w ilości, aby uzyskać ciasto gęstości śmietany. Smażyć z dwóch stron na gorącym oleju małe placuszki (miarką u mnie była łyżka do zupy). Podawać ciepłe z ulubionym dodatkiem

SMACZNEGO