Delikatne placuszki. Bardzo dobrze smakują z drobno pokrojonym szczypiorkiem i kleksem z naturalnego jogurtu domowego lub roślinnego. Najlepiej smażyć małe placuszki (z 1 pełnej małej łyżeczki), gdyż są delikatne i trudno je odwracać na drugą stronę w przypadku większych. W przypadku, gdy placuszki nie są zwarte, ilość mąki można nieco zwiększyć.
porada : z uwagi, że mąka jaglana ma specyficzny smak i nie każdy lubi jej posmak, można zamienić ją na inną np. orkiszową, jednak w tej wersji placuszki będą już zawierały gluten.
Składniki:
- 1/2 cukinii (około 3 pełnych garści startej na tarce o grubych oczkach)
- 1 jajko
- 1 kulka mozzarelli (125 gr)
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 1 mała cebula
- pęczek szczypiorku
- 1-2 pełnych łyżek mąki jaglanej (można zamienić na orkiszową)
- olej do smażenia (rodzaj według uznania)
- domowy jogurt naturalny lub roślinny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię i mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na małej ilości tłuszczu. Dodać do cukinii. Wbić jajko. Posolić i posypać pieprzem mielonym. Wymieszać i w zależności od gęstości ciasta dodać odpowiednią ilość mąki. Smażyć z dwóch stron na gorącym tłuszczu małe placuszki. Podawać posypane szczypiorkiem z odrobiną jogurtu domowego.
SMACZNEGO