Placuszki bezglutenowe z cukinii, mozzarelli, jajka i mąki jaglanej

 

 

Delikatne placuszki. Bardzo dobrze smakują z drobno pokrojonym szczypiorkiem i kleksem z naturalnego jogurtu domowego lub roślinnego. Najlepiej smażyć małe placuszki (z 1 pełnej małej łyżeczki), gdyż są delikatne i trudno je odwracać na drugą stronę w przypadku większych. W przypadku, gdy placuszki nie są  zwarte, ilość mąki można nieco zwiększyć.

porada : z uwagi, że mąka jaglana ma specyficzny smak i nie każdy lubi jej posmak, można zamienić ją na inną np. orkiszową, jednak w tej wersji placuszki będą już zawierały gluten.

Składniki:

  • 1/2 cukinii (około 3 pełnych garści startej na tarce o grubych oczkach)
  • 1 jajko
  • 1 kulka mozzarelli (125 gr)
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 pełnych łyżek mąki jaglanej (można zamienić na orkiszową)
  • olej do smażenia (rodzaj według uznania)
  • domowy jogurt naturalny  lub roślinny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cukinię i mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na małej ilości tłuszczu. Dodać do cukinii. Wbić jajko. Posolić i posypać pieprzem mielonym. Wymieszać i w zależności od gęstości ciasta dodać odpowiednią ilość mąki. Smażyć z dwóch stron na gorącym tłuszczu małe placuszki. Podawać posypane szczypiorkiem z odrobiną jogurtu domowego.

SMACZNEGO