Placki ziemniaczano-cukiniowe ze szpinakiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Pyszne i delikatne placki z ziemniaków, cukinii i szpinaku. Dla mnie rewelacja. Są bardzo delikatnie i trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę podczas smażenia aby ich nie uszkodzić. W smaku są po prostu przepyszne. Swoje placki podałam z jogurtem wymieszanym z odrobiną niskoprocentowej śmietany.

Składniki:
500 gramów cukinii
2 średniej wielkości ziemniaki
2 duże białe cebule
2-3 garści świeżych liści szpinaku
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
ok. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej/kamiennej
ok.1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
tłuszcz do smażenia – smalec/olej kokosowy

Wykonanie:
Cukinię obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę białą obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki, cukinię i cebulę wycisnąć z soku. Używam do tego płóciennej ściereczki. Liście szpinaku umyć, odsączyć ręcznikiem papierowym i drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę orkiszową, wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na gorącym tłuszczu na średnim ogniu, kładąc łyżką i wyrównując brzegi aby nie były zbyt poszarpane, gdyż one najszybciej się dopiekają. Ostrożnie przewracać podczas smażenia.

SMACZNEGO