Placki o zwiększonej kaloryczności. W składzie podobne danie do babki ziemniaczanej, różniące się sposobem obróbki termicznej. Jako dodatek podałam gęsty domowy jogurt wymieszany z łyżką domowej śmietany.
Składniki:
- 6-7 średniej wielkości ziemniaków
- 1 duża żółta cebula
- 2 pełne garści pokrojonego w drobną kostkę boczku
- 1 jajko
- sól kamienna
- 1 pełna łyżka mąki orkiszowej
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Wykonanie:
Boczek pokrojony w drobną kostkę przysmażyć, aż puści tłuszcz i będzie zrumieniony. Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z obraną i umytą cebulą. Połączyć z boczkiem. Wbić całe jajko, wsypać mąkę. Dodać sól kamienną (około łyżeczki), mielony pieprz i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
SMACZNEGO