Placki ziemniaczane z boczkiem

 

Placki o zwiększonej kaloryczności. W składzie podobne danie do babki ziemniaczanej, różniące się sposobem obróbki termicznej. Jako dodatek podałam gęsty domowy jogurt wymieszany z łyżką domowej śmietany. 

 

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża żółta cebula
  • 2 pełne garści pokrojonego w drobną kostkę boczku
  • 1 jajko
  • sól kamienna
  • 1 pełna łyżka mąki orkiszowej
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Boczek pokrojony w drobną kostkę przysmażyć, aż puści tłuszcz i będzie zrumieniony. Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz z obraną i umytą cebulą. Połączyć z boczkiem. Wbić całe jajko, wsypać mąkę. Dodać sól kamienną (około łyżeczki), mielony pieprz i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

SMACZNEGO