Placki ziemniaczane o obniżonej zawartości skrobi

Przepyszne placki ziemniaczane. Aby obniżyć ilość skrobi, starte ziemniaki odcisnęłam pozbywając się jednocześnie większej jej ilości. Wyszły pyszne i chrupiące. Podczas smażenia nie przywierały do patelni a to jest kolejna ich zaleta.

Składniki:
ok.7 ziemniaków średniej wielkości
2 średniej wielkości białe cebule
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
sól do smaku (od 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki, najlepiej po usmażeniu pierwszego spróbować czy jest wystarczająco słony)
pieprz czarny drobno mielony (do smaku)
2 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
tłuszcz do smażenia (użyłam naprzemiennie smalcu a potem próbowałam na oleju rzepakowym – jeden i drugi się sprawdził)
2 łyżki śmietany niskoprocentowej (aby ciasto nie ciemniało)
jogurt naturalny lub śmietana niskoprocentowa albo miks obu do podania z plackami

Wykonanie:
Obrać i umyć ziemniaki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (drobne wiórki) wraz z cebulą. Odcisnąć na sicie z soku i ze skrobi (sok wylać). Do wyciśniętych ziemniaków z cebulą dodać całe jajka, przeciśnięty czosnek przez praskę, śmietanę, sól, pieprz oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Podawać albo ze śmietaną niskoprocentową lub dobrym jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO