Placki z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli

 

Smaczne placuszki z kilku składników. Smażyć należy małe placki, gdyż są bardzo delikatne i trudno byłoby je przewracać na drugą stronę. Ciasto nabierałam łyżką (do spożywania zupy) i każdy placek smażyłam z jednej pełnej łyżki nabranego ciasta. Placki podałam z domowym jogurtem i pokrojonym szczypiorkiem.

Mąkę owsianą wykonałam w domu poprzez zmielenie w elektrycznym młynku do kawy płatków owsianych górskich.

Porada: najlepiej użyć patelni teflonowej lub innej sprawdzonej przez siebie, do której placki nie będą przywierać podczas smażenia.

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • 10 cm białej części pora
  • 1 żółta cebula
  • 2 jajka
  • około 2 pełnych łyżek mąki owsianej
  • około 1 łyżeczki soli kamiennej
  • około 1 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce na cienkie talarki. Usmażyć do miękkości i lekkiego zarumienienia na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Por i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do lekkiego zarumienienia na pozostałej oliwie z oliwek, a następnie zeszklić (poprzez dolewanie niewielkiej ilości wody i zmniejszenie ognia pod patelnią). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki. Wbić jajka, posolić, dosypać pieprzu i mąki owsianej. Ciasto wymieszać. Jeżeli ciasto “puści” sok można dodać nieco więcej mąki owsianej lub nabierać masę w taki sposób, aby sok pozostał na dnie naczynia. Smażyć na oleju (użyłam rzepakowego) małe placki z dwóch stron.

SMACZNEGO