Smaczne placuszki z kilku składników. Smażyć należy małe placki, gdyż są bardzo delikatne i trudno byłoby je przewracać na drugą stronę. Ciasto nabierałam łyżką (do spożywania zupy) i każdy placek smażyłam z jednej pełnej łyżki nabranego ciasta. Placki podałam z domowym jogurtem i pokrojonym szczypiorkiem.
Mąkę owsianą wykonałam w domu poprzez zmielenie w elektrycznym młynku do kawy płatków owsianych górskich.
Porada: najlepiej użyć patelni teflonowej lub innej sprawdzonej przez siebie, do której placki nie będą przywierać podczas smażenia.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 10 cm białej części pora
- 1 żółta cebula
- 2 jajka
- około 2 pełnych łyżek mąki owsianej
- około 1 łyżeczki soli kamiennej
- około 1 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na cienkie talarki. Usmażyć do miękkości i lekkiego zarumienienia na minimalnej ilości oliwy z oliwek. Por i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do lekkiego zarumienienia na pozostałej oliwie z oliwek, a następnie zeszklić (poprzez dolewanie niewielkiej ilości wody i zmniejszenie ognia pod patelnią). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki. Wbić jajka, posolić, dosypać pieprzu i mąki owsianej. Ciasto wymieszać. Jeżeli ciasto “puści” sok można dodać nieco więcej mąki owsianej lub nabierać masę w taki sposób, aby sok pozostał na dnie naczynia. Smażyć na oleju (użyłam rzepakowego) małe placki z dwóch stron.
SMACZNEGO