Sierpień obfituje w świeże warzywa. Od znajomych dostałam kilka różnych warzyw i po prostu użyłam ich wszystkich do moich placków. Wyszły bardzo warzywne, smaczne i bogate w składniki placki. Ilość warzyw i ich proporcje są wyłącznie naszą decyzją. Ważne, aby placki nie rozpadały się na patelni przy przewracaniu. Jajka i niewielka ilość mąki służą jako składnik wiążący.
Składniki:
- cukinia
- por biała część i zielona część
- koperek
- szczypiorek
- korzeń selera
- cebula
- natka pietruszki
- ziemniaki
- jajka
- sól kamienna drobno mielona
- pieprz czarny drobno mielony
- niewielka ilość mąki orkiszowej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, natka pietruszki, por (zielona część) i koperek pokroić. Połączyć składniki. Wbić jajka. Na objętość około 1 litra można z 2 jajek i przesypać lekko mąką. Posolić i posypać pieprzem. Wymieszać. Smażyć niewielkie placki na oleju z dwóch stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO