Placki z 8 warzyw

 

Sierpień obfituje w świeże warzywa. Od znajomych dostałam kilka różnych warzyw i po prostu użyłam ich wszystkich do moich placków. Wyszły bardzo warzywne, smaczne i bogate w składniki placki. Ilość warzyw i ich proporcje są wyłącznie naszą decyzją. Ważne, aby placki nie rozpadały się na patelni przy przewracaniu. Jajka i niewielka ilość mąki służą jako składnik wiążący.

Składniki:

  • cukinia
  • por biała część i zielona część
  • koperek
  • szczypiorek
  • korzeń selera
  • cebula
  • natka pietruszki
  • ziemniaki
  • jajka
  • sól kamienna drobno mielona
  • pieprz czarny drobno mielony
  • niewielka ilość mąki orkiszowej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, natka pietruszki, por (zielona część) i koperek pokroić. Połączyć składniki. Wbić jajka. Na objętość około 1 litra można z 2 jajek i przesypać lekko mąką. Posolić i posypać pieprzem. Wymieszać. Smażyć niewielkie placki na oleju z dwóch stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO