Placki szparagowo-cukiniowo-ziemniaczano-cebulowe (bezglutenowe)

Placki powstały z wykorzystaniem końcówek szparagów zielonych, które zostały oderwane od części miękkiej z główką. Nie lubię, gdy w kuchni produkty nie są wykorzystywane i stąd powstał pomysł tych placuszków. Szparagi mają to do siebie, że podczas przygotowywania ich do obróbki i odrywaniu końcówek, pękają dokładnie w tym miejscu, w którym ich twardsza część często nie jest już spożytkowana. Postanowiłam je wykorzystać. Użyłam do tego tarki i na grubszych oczkach starłam te twardsze części uważając, aby nie ścierać już zdrewniałej końcówki. Dodatkowo w lodówce miałam również odrobinę cukinii, którą również starłam. Dodałam jedną białą cebulę i jednego ziemniaka, które również w ten sam sposób rozdrobniłam. Całość wycisnęłam z soku.
Jako dodatek użyłam domowej śmietany (można również użyć domowy jogurt).
Aby uniknąć glutenu w potrawie zastosowałam mąkę jaglaną.

Składniki:

  • 2 garści startych zielonych szparagów
  • 2 garści startej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 pełna łyżka mąki jaglanej
  • 2 całe jajka
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • tłuszcz do smażenia (użyłam masła klarowanego w połączeniu z oliwą z oliwek)

Wykonanie:

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Wbić jajka i wsypać mąkę jaglaną. Dodać sól (ok. 3/4 łyżeczki) do smaku i mielony czarny pieprz. Wymieszać masę. Smażyć na gorącym tłuszczu bardzo małe placuszki (z ilości około 1 łyżki masy na jeden placek). Placki przewracałam z użyciem dwóch szpatułek, gdyż są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić. Podczas nabierania ciasta, w momencie oddzielania się soku, wybierałam ostrożnie, aby sok pozostał na dnie. Podawać z kleksikiem ze śmietany domowej lub domowym jogurtem.

SMACZNEGO