Placki orkiszowe z kwaśnym jabłkiem, żurawiną i cynamonem

 

 

Smaczne placki dla osób lubiących słodkości. Placki podałam z domowym jogurtem. Kupując żurawinę należy zwrócić uwagę, aby nie było dodatku cukru.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 pełne łyżki otrębów orkiszowych
  • 4 pełne łyżki mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko kwaśne
  • garść żurawiny suszonej bez cukru
  • ok. 1/3 łyżeczki cynamonu
  • około 300 ml kefiru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu (w zależności jak słodkie lubimy placki)
  • olej do smażenia (rodzaj według własnego uznania)

 

Wykonanie:

Białko oddzielić od żółtka. Do miski przełożyć żółtko, wsypać mąkę, otręby, sól, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol i dodać kefir. Połączyć składniki. Jabłko zetrzeć i odcisnąć z ewentualnego soku – następnie dodać do ciasta. Żurawinę pokroić i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Białko ubić i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać więcej kefiru. Najlepiej po prostu sprawdzić smażąc z dwóch stron jeden placek na rozgrzanym oleju. Podawać ciepłe, odsączone na ręczniku papierowym.

 

SMACZNEGO