Smaczne placki dla osób lubiących słodkości. Placki podałam z domowym jogurtem. Kupując żurawinę należy zwrócić uwagę, aby nie było dodatku cukru.
Składniki:
- 1 jajko
- 4 pełne łyżki otrębów orkiszowych
- 4 pełne łyżki mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 duże jabłko kwaśne
- garść żurawiny suszonej bez cukru
- ok. 1/3 łyżeczki cynamonu
- około 300 ml kefiru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki ksylitolu (w zależności jak słodkie lubimy placki)
- olej do smażenia (rodzaj według własnego uznania)
Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka. Do miski przełożyć żółtko, wsypać mąkę, otręby, sól, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol i dodać kefir. Połączyć składniki. Jabłko zetrzeć i odcisnąć z ewentualnego soku – następnie dodać do ciasta. Żurawinę pokroić i wrzucić do ciasta. Wymieszać. Białko ubić i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać więcej kefiru. Najlepiej po prostu sprawdzić smażąc z dwóch stron jeden placek na rozgrzanym oleju. Podawać ciepłe, odsączone na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO