Placek z rabarbarem

Składniki na ciasto:
100 gram mąki żytniej z pełnego przemiału typ 2000
100 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 gram ksylitolu + 1 łyżeczka do posypania rabarbaru
50 gram masła
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka śmietany (może być jogurt)
kilka kropli zapachu śmietankowego
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
80 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
80 gram ksylitolu
80 gram masła

Dodatkowo:
220 gram obranego rabarbaru
puder z ksylitolu do posypania ciasta po upieczeniu

Wykonanie:
Składniki na ciasto połączyłam ze sobą. Wyrobiłam ciasto ręką. Może być klejące, jednak takie właśnie ułożyłam w foremce o wymiarach 25x25cm na papierze do pieczenia. Posypałam pokrojonym dość drobno rabarbarem przesypany łyżeczką ksylitolu. Na wierzch położyłam kruszonkę. Upiekłam w temperaturze 175 stopni około 40 minut na termoobiegu. Czas pieczenia może różnić się w zależności od danego piekarnika. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Po upieczeniu posypałam pudrem z ksylitolu. Smacznego.