Pikantna sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu. Ogórki w smaku są słodko-kwaśne i jednocześnie pikantne. Zastosowany ocet jabłkowy dodatkowo jest antybakteryjny oraz jest świetnym konserwantem. Do jej przyrządzenia przygotowałam mieszankę suszonych ziół i przypraw, które zmieliłam w młynku i razem połączyłam. Smakiem przypomina przyprawę do grilla – barbecue, którą można kupić gotową (proponuję zwrócić uwagę na skład mieszanki, gdyż często występuje w niej cukier, stąd pomysł aby przygotować ją samemu). Sałatkę można dodawać również do kanapek, gdyż świetnie komponuje się z wędliną czy serem. Jest aromatyczna i pachnąca przyprawami. Wykonanie jej jest proste, potrzeba kilka słoików, trochę czasu i kilka składników. Efekt gwarantowany.
Składniki na sałatkę:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 25 dag białej cebuli
- 2 zielone papryki
- kawałek selera
składniki na solankę: - 1/2 szklanki soli kamiennej
- 4,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
składniki na marynatę: - 1,5 szklanki przegotowanej wody
- 1,5 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 łyżki przyprawy barbecue
- 1 łyżeczka gorczycy
Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w grubsze ok.1-2cm plastry. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki. Cebulę biała obrać, umyć i pokroić w półkrążki. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki razem połączyć w większym garnku. Zalać solanką i odstawić na 3 godziny. Co jakiś czas mieszając. Po tym czasie robimy marynatę. Wszystkie składniki na zalewę należy zagotować. Do gotującej się marynaty dodajemy wyciśnięte z solanki pokrojone warzywa. Wszystko razem mieszamy i krótko zagotowujemy. Gotową sałatkę umieszczamy w małych słoiczkach (wcześniej dokładnie umytych), a na koniec uzupełniamy je pozostałą marynatą. Słoiki pasteryzujemy ok.15 minut.
SMACZNEGO