Pierogi z mąki orkiszowej z bobem i cebulą

Po raz pierwszy zrobiłam pierogi z takim nadzieniem. Po przejrzeniu lodówki stwierdziłam, że skoro mam trochę bobu i cebulę to może warto coś z tego ugotować. Z tych składników otrzymałam smaczny farsz i postanowiłam zrobić pierogi. Odsmażane smakują jeszcze lepiej niż te prosto z wody.Tworzy się na nich wtedy taka chrupiąca skórka. Do ich podania przygotowałam sos czosnkowy i wyszło bardzo smaczne danie.


Składniki na farsz:

20 dag bobu
1 łyżeczka soli
2 białe cebule (ok 150 gr)
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego (użyłam białego pieprzu ale może być czarny)

Składniki na ciasto pierogowe:
100 gramów mąki orkiszowej z pełnego przemiału
ok. 1/4 szklanki gorącej wody
ok 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie farszu:
Bób ugotować w wodzie z 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki ksylitolu. Czas gotowania ok 15-20 minut. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Następnie go zblendować bez obierania z łupin. Pokroić drobno cebulę i zrumienić ją na oleju lekko podlewając pod koniec wodą aby się zeszkliła i zmiękła. Do miski wrzucić zblendowany bób oraz usmażoną cebulę. Dodać sól i mielony pieprz. Wymieszać wszystko ewentualnie doprawić do smaku.

Przystępujemy do przygotowania ciasta i sklejania pierogów:
W misce zalewamy mąkę gorącą wodą i wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto na początku łyżką a następnie dłonią (ostrożnie żeby się nie poparzyć). Ciasto musi być elastyczne. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem z serwetki. Ja robię pierogi partiami. Urywam kawałek ciasta i rozwałkowuję na większej desce do krojenia podsypując lekko mąką.
Do wykonania pierogów użyłam tym razem plastikowej ręcznej wyciskarki, która umożliwia sklejanie równych pierożków. Można je wykonać również w sposób tradycyjny poprzez wykrawanie kółek z ciasta i sklejanie ich palcami.
Ważne aby ciasto zostało rozwałkowane bardzo cienko, wtedy pierożki będą miękkie. Resztki ciasta wrzucam ponownie do miski przykrytej ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Gotowe sklejone pierożki układać na tacy lekko oprószonej mąką w taki sposób aby pierogi nie stykały się ze sobą. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucać po kolei pierogi. Delikatnie zamieszać cedzakiem aby pierogi nie przywarły się do dna garnka. Gotować na średnim ogniu aby nie “bulgotały” gdyż mogą się wtedy porozklejać. Po ich wypłynięciu kontynuować gotowanie ok. 3 minut. Po wyjęciu z wody lekko oblać odrobiną tłuszczu aby nie dopuścić do ich sklejenia.

Pierogi rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym, który zaostrzy ich smak.

UWAGA: Bób posiada wysoki indeks glikemiczny.

SMACZNEGO