Piernikowy murzynek na jogurcie naturalnym z jabłkiem

Ciasto o smaku lekko piernikowym. Aby dodać wilgotności wkroiłam jedno kwaśne jabłko. Przygotowanie ciasta jest proste i szybkie. Ciasto upiekłam w małej prostokątnej blaszce do pieczenia o wymiarach 18cm x 25 cm. Można użyć większej blaszki nie wylewając ciasta na całą powierzchnie, gdyż ciasto jest dość gęste. Do ciasta dodałam domowy naturalny jogurt, jednak można do tego użyć jogurtu naturalnego dobrej jakości kupionego w sklepie. Ciasto zostało polane polewą czekoladową. Dodatkowo do ciasta dodałam domową przyprawę do piernika. Można zastosować również gotową mieszankę przypraw do pierników.

Składniki:

Wykonanie:

Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno z dodatkiem ksylitolu. Dodać żółtko, kakao, jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, przyprawę do pierników oraz olej. Lekko wszystko dokładnie wymieszać. Wkroić obrane jabłko. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze ok. 170-175 stopni przez ok.30 minut (sprawdzać patyczkiem, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze). Pieczenie odbyło się przy użyciu termoobiegu.
Ciasto polać polewą czekoladową – przepis znajduje się tu.

SMACZNEGO