Skrobia zawarta w ziemniakach podczas pieczenia z uwagi na wysoką temperaturę obróbki zostaje poddana zmianie w swojej strukturze. Podczas tego procesu wysoka temperatura przekształca skrobię z postaci spiralnej do skrobi w postaci liniowej. Zjawisko to nazywamy retrogradacją skrobi. Proces ten zachodzi również w czasie oziębienia ugotowanych wcześniej ziemniaków lub smażenia w tłuszczu. Skrobia pozbawiana jest swojej kleistości. Ziemniaki w tej formie z uwagi, że skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych, nie jest strawiona do postaci glukozy, nie jest tym samym wchłonięta w jelicie cienkim. Jako niestrawiony składnik pożywienia trafia do jelita grubego, w którym jednocześnie pełni funkcję prebiotyku. To właśnie w tym miejscu rozpoczyna się jej dobroczynne działanie. Jest wypełniaczem jelita, poprawia perystaltykę tego organu, a także pomaga usunąć niechciane resztki z jelita.
Pieczonego ziemniaka podałam z przygotowanym do tego tartym surowym ogórkiem wraz z odrobiną białego sera i domowego jogurtu naturalnego, doprawione solą i pieprzem.
Składniki:
- 2-3 większe ziemniaki
- garść drobno pokrojonego świeżego boczku
- kawałek czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1 sztuka cebuli
- kawałek sera feta
- 1 ząbek czosnku (do smaku)
- sól kamienna drobno mielona
- czarny mielony pieprz
- odrobinę drobnego szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki w skórce lekko ugotować w wodzie z dodatkiem soli, na „prawie” półmiękko. Wyjąć z wody,, ostudzić i przekroić w poprzek. Częściowo wydrążyć, aby była możliwość ponownego ich napełnienia farszem. Część „wydrążoną” odłożyć na później. Na patelni przesmażyć boczek, a gdy się wytopi dodać pokrojoną drobno cebulę oraz paprykę. Usmażyć, aby wytopić nadmiar tłuszczu z boczku i lekko przysmażyć. Bez tłuszczu z patelni dodać do wydrążonych ziemniaków. Pokruszyć ser feta. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojony szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć w jedną całość. Jeżeli farsz jest zbyt sypki można dodać niewielką ilość tłuszczu z patelni aby był zespolony i nie wypadał z ziemniaka. Przed napełnieniem ziemniaków spróbować czy smak nam odpowiada, a w razie potrzeby doprawić według własnego upodobania. Farsz nakładać z tzw. górką. Nafaszerowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ziemniak był stabilny i nie przewracał się na boki można lekko podciąć na płasko spód ziemniaka. Wstawić do gorącego piekarnika (180stopni) i upiec do miękkości – około 20 minut.
Podawać z tartym ogórkiem z serem i jogurtem (przepis powyżej).
SMACZNEGO