Pieczony udziec z indyka z warzywami

Pyszny soczysty kawał mięsa. Duża ilość przypraw, cebuli i czosnku podkreśla jego smak. Dodatkowo dodałam trochę koncentratu pomidorowego i kawałek papryki. Taką porcją można się solidnie najeść. Udziec z indyka podałam z surówką z marchewki i chrzanu oraz fasolką szparagową z wody. Oczywiście danie podlega modyfikacji według własnych upodobań i potrzeb.

Składniki:
1 udziec z indyka
2 średnie cebule białe
4 ząbki czosnku
1-2 łyżek koncentratu pomidorowego
1 mała papryka
1 łodyga selera naciowego
1/2 do 1 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku
kilka ziaren kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki kolendry suszonej
1 łyżeczka otartego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
odrobina mielonego pieprzu czarnego
sok z 1/2 cytryny
szczypta ziaren kolendry
sól (ok. 2 szczypty)
olej kokosowy/rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć i obsmażyć na gorącym tłuszczu do mocnego zarumienienia z każdej strony. W misce wymieszać przyprawy i dodać ok. 3 łyżki oleju rzepakowego, sok z cytryny oraz około 3-5 łyżek wody. Czosnek obrać z łupin. Paprykę, cebulę i łodygę selera pokroić w kawałki. Cebulę na cztery części aby uzyskać małe łódeczki, paprykę w grubsze pasy a łodygę selera w kawałki ok.1 cm. Warzywa, usmażone mięso wraz z tłuszczem z patelni dodać do miski z olejem z przyprawami i wymieszać. Przygotować blachę (wyłożoną folią aluminiową) lub płaskie naczynie żaroodporne. Wyłożyć najpierw warzywa a na wierzch położyć mięso. Wszystko polać pozostałą zaprawą z miski. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć blachę do piekarnika, przykryć folią aluminiową w której należy zrobić 2-3 przecięcia nożem i piec ok.1h. Pod koniec pieczenia sprawdzić czy mięso jest już miękkie.

SMACZNEGO