Pieczona karkówka w warzywach z ziemniaczkami

Dziś na obiad danie z piekarnika. Wymaga trochę więcej czasu ale jest naprawdę bardzo smaczne. W trakcie jej wykorzystania użyłam przyprawy indyjskiej garam masala, jednakże nie jest to nic innego jak zestaw przypraw, które możemy sami połączyć typu: kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, chili w proszku, kardamon, koper włoski, kozieradka i kolendra. Moje danie podałam z surówką z marchewki z chrzanem oraz małosolnym ogórkiem.

Składniki:
600 gram karkówki
2 średnie cebule białe
1/2 żółtej papryki
1/2 cukinii
kilka ząbków czosnku (ok.8)
kilka sztuk młodych ziemniaków
olej kokosowy do smażenia

Składniki na zaprawę do mięsa z warzywami:
1 łyżeczka garam masala (mix przypraw kuchni indyjskiej)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek


Składniki na zaprawę do ziemniaków:

2-3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/2 – 1 łyżeczka oregano
1/2 – 1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz


Przygotowanie mięsa:

Karkówkę umyć, pokroić w plastry ok.1,5cm. Obsmażyć na gorącym oleju kokosowym do zrumienienia z obydwu stron. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Pokroić warzywa w większe kawałki tj. cukinia w plastry 0,5 cm, cebula w grubsze półkrążki, papryka w grubsze paski. Obrać czosnek. Następnie wykonać zaprawę do mięsa, poprzez wymieszanie wszystkich podanych składników. Do zaprawy dodać mięso i pokrojone warzywa. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok.2h.


Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach na półmiękko. Ostudzić i pokroić na ćwiartki lub połówki (zależy od wielkości ziemniaków). Wymieszać ze składnikami na zaprawę do ziemniaków. Odstawić na kilka minut do lodówki.

Wykonanie dania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mięso z warzywami wyłożyć na blaszkę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia lub folią, może też być naczynie żaroodporne. Przykryć folią do pieczenia. Piec około 1,20 h. W międzyczasie po ok 40 minutach do piekarnika włożyć w drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, ziemniaki. Ziemniaków nie przykrywamy. Około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię z mięsa i opiekamy aby wierzchnia warstwa ładnie się przyrumieniła(niektóre piekarniki mają funkcję opiekania, warto z niej skorzystać).
Można posypać natką pietruszki przed podaniem. Najlepiej smakuje z surówką.

SMACZNEGO