Pasztet

Pyszny domowy pieczony pasztet. Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu można podzielić na kawałki i zamrozić. Świetnie nadaje się również jako baza – farsz do krokietów po dodaniu np. surowego jajka aby otrzymać masę umożliwiającą rozsmarowanie na naleśniku przed jego zawinięciem. Proporcje można odpowiednio zmniejszyć. Ilość przypraw najlepiej dostosować do własnych upodobań. Poniżej podaję proporcje jakie użyłam podczas przygotowania swojego pasztetu. Po upieczeniu podzieliłam na porcje i część zamroziłam.
Pasztet można modyfikować poprzez dodawanie do niego warzyw podczas gotowania np. korzeń pietruszki, selera czy pora. Warzywa również mieli się w maszynce. Pasztety robię naprzemiennie, czasem z samego mięsa a czasem z dodatkiem warzyw.

Składniki:
50 dag łopatki lub karkówki
50 dag wątróbki wieprzowej
50 dag wołowiny
50 dag boczku świeżego
2 cebule
5 jajek
Ziele angielskie kilka sztuk
Jałowiec kilka sztuk
Liść laurowy kilka sztuk
Gałka muszkatołowa mała łyżeczka
Majeranek 2 łyżki (według upodobania)
Sól i pieprz do smaku
Kilka plastrów słoniny wędzonej do wyłożenia foremek i przykrycia pasztetu przed włożeniem do piekarnika
Aluminiowe foremki lub foremki tzw.keksówki
Smalec do obsmażenia mięsa (oprócz wątróbki)

Wykonanie:
Mięso pokroić w grube plastry, Obsmażyć na smalcu. Przełożyć do garnka i zalać wodą aby mięso było przykryte. Dodać ziele, liśćcie laurowe, jałowiec. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie dodać wątróbkę pokrojoną na kilka części. Gotować wszystko razem jeszcze około 15 minut. Ugotowane mięso przestudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa używając sitka o średnicy oczek 5 lub 8mm, łącznie z cebulą.Do masy wbić 5 całych jaj. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem mielonym i solą do smaku. Dobrze wymieszać i wymasować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dolać niewielką ilość wywaru, który pozostał z gotowania mięsa aby pasztet nie był zbyt suchy. Masa powinna być wilgotna ale nie luźna. Foremki wyłożyć paskami ze słoniny i wypełnić masą. Wypełnić do 2\3 wysokości formy. Na wierzch położyć kilka plastrów słoniny. Przykryć folią aluminiową. Piec około 90 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć folię aby pasztet i słonina się lekko zarumieniły.

SMACZNEGO