Pasta z awokado z surówką ogórkowo-rzodkiewkową

Smaczna pasta do pieczywa lub naleśników. Do tego w komplecie surówka z ogórków z dodatkiem rzodkiewki i zieleniny.

Składniki na pastę z awokado:
1 awokado
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 mała łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Składniki na surówkę:
2 duże rzodkiewki
1 średni ogórek świeży
1 średni ogórek małosolny
1 łyżka krojonej w drobną kostkę białej cebuli
1 łyżka krojonego szczypiorku
1 łyżka krojonej natki pietruszki
1 łyżka krojonego koperku
1 łyżka domowego majonezu
sól
pieprz

Wykonanie pasty:
Dojrzałe awokado obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do miseczki. Obrać czosnek i przecisnąć przez wyciskacz. Wlać sok z cytryny i oliwę. Zblendować. Doprawić do smaku solą i świeżym mielonym czarnym pieprzem.

Wykonanie surówki:
Ogórki drobno pokroić. Wrzucić do miseczki. Dołożyć cebulkę drobno pokrojoną i zieleninę. Dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem mielonym.

SMACZNEGO