Pasta twarogowo-jajeczna z rzodkiewką, szczypiorkiem i ogórkiem

Przepyszna pasta kanapkowa. Doprawiona czosnkiem, pieprzem i solą. Prosta i smaczna propozycja na śniadanie, kolację i do pracy jako dodatek do pieczywa. Pasty o różnych smakach są urozmaiceniem codziennych posiłków. Blendowanie powoduje, że jej konsystencja jest bardzo gładka i aksamitna. Aby ją uzyskać dodałam łyżkę domowego jogurtu. Rzodkiewka i ogórek nadaje chrupkości, natomiast szczypiorek, pieprz i czosnek – ostrości.

Składniki:

  • ok. 120 gramów twarogu (kupuję twaróg na wagę bez dodatków)
  • 1 garść drobno krojonego cienkiego szczypiorku
  • 1 garść drobno krojonego świeżego ogórka
  • 1 garść drobno krojonej rzodkiewki
  • 1 pełna łyżka domowego jogurtu (ilość uzależniona od wilgotności twarogu)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

 

Wykonanie:

W miseczce umieścić twaróg, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt domowy. Zblendować. Wsypać szczypiorek, rzodkiewkę, ogórek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i gotowe.

SMACZNEGO