Danie do podania na ciepło. Zamiast tradycyjnej parówki z pieczywem, parówka obtoczona jest w cieście. Parówki zostały kupione u lokalnego sprawdzonego dostawcy. Potrawa smakuje z dodatkiem np. musztardy domowej lub domowego chrzanu po litewsku albo w wersji ostrej chrzanu. Poniżej podaję proporcje dla jednej osoby.
Osoby unikające nabiału zamiast jogurtu naturalnego mogą dodać np. naturalny jogurt kokosowy.
Składniki:
- 2-3 cienkie parówki
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka domowego jogurtu
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- 3 łyżki mąki jaglanej
- olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać jogurt, sól, mąkę jaglaną i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta mieszając wszystko razem. Wsypać pokrojoną natkę i szczypiorek. Wymieszać. Parówki pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Moczyć w gęstym cieście i wkładać na gorący tłuszcz. Smażyć na małym ogniu, aby ciasto usmażyło się równomiernie. Aby zużyć niewielką ilość oleju (gdyż musi parówka pływać w oleju) użyłam wąskiego, wysokiego kubka metalowego. Smażyć do zrumienienia, obracając widelcem parówkę w trakcie smażenia. Ciepłe posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
SMACZNEGO