Parówki w jaglanym cieście ze szczypiorkiem

Danie do podania na ciepło. Zamiast tradycyjnej parówki z pieczywem, parówka obtoczona jest w cieście. Parówki zostały kupione u lokalnego sprawdzonego dostawcy. Potrawa smakuje z dodatkiem np. musztardy domowej lub domowego chrzanu po litewsku albo w wersji ostrej chrzanu. Poniżej podaję proporcje dla jednej osoby.

Osoby unikające nabiału zamiast jogurtu naturalnego mogą dodać np. naturalny jogurt kokosowy.

Składniki:

  • 2-3 cienkie parówki
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka domowego jogurtu
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać jogurt, sól, mąkę jaglaną i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta mieszając wszystko razem. Wsypać pokrojoną natkę i szczypiorek. Wymieszać. Parówki pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Moczyć w gęstym cieście i wkładać na gorący tłuszcz. Smażyć na małym ogniu, aby ciasto usmażyło się równomiernie. Aby zużyć niewielką ilość oleju (gdyż musi parówka pływać w oleju) użyłam wąskiego, wysokiego kubka metalowego. Smażyć do zrumienienia, obracając widelcem parówkę w trakcie smażenia. Ciepłe posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

SMACZNEGO