Paprykarz z brązowym ryżem i selerem

Wyśmienity paprykarz własnej produkcji. Ten paprykarz można przygotować w dwóch wersjach: łagodnej lub pikantnej. Ilość dodanej ostrej papryki reguluje poziom jego ostrości. Z uwagi na to, że gotowe dostępne w sklepie słoiki z marynowanym selerem zawierają ocet spirytusowy i cukier, postanowiłam użyć swojego domowego, który eksperymentalnie przygotowałam poprzez modyfikację przepisu.

Składniki:
150 g brązowego ryżu
niewielki słoiczek selera marynowanego (użyłam domowego)
1 sztuka ryby wędzonej (użyłam wędzonego pstrąga ale może być też inna ryba wędzona np. makrela)
1 łyżeczka curry
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Brązowy ryż w woreczku ugotować do miękkości (użyłam połowy porcji z woreczka). Odsączyć i odstawić do wystudzenia. Rybę wędzoną oddzielić od skóry, rozdrobnić, zwracając uwagę aby nie przeoczyć małych ości. Wystudzony ryż połączyć z rozdrobnioną rybą. Seler ze słoiczka odsączamy na sitku. Dodajemy do ryżu z rybą. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Dolewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy: dwie papryki,curry oraz sól i mielony pieprz, przyprawiając do smaku jaki nam odpowiada. Dokładnie mieszamy. Paprykarz wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia i „przegryzienia” się smaków. Idealnie smakuje z ogórkami kiszonymi.

SMACZNEGO