Papryka z kapustą włoską, kalarepą, cebulą i zieleniną w pomidorach

Jednogarnkowe, pyszne i proste w wykonaniu danie. Potrawę mogą przygotować nawet osoby początkujące w kuchni. Kompozycja i proporcja warzyw jest tu zupełnie przypadkowa. Potrawa ma zdecydowany warzywny smak. Dodatek przypraw i czosnek podkreśla jej aromat. Pyszne i łatwe do ugotowania. Wędzoną paprykę w proszku można zastąpić zwykłą słodką papryką mieloną. Natka pietruszki i koperek nadaje całej potrawie świeżości.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe pietruszki (krojone w małą kostkę)
  • 1 pełna garść natki pietruszki
  • 1 pełna garść drobno krojonego koperku
  • 90 gramów koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule (krojone w kostkę)
  • 3 pełne duże garści krojonej włoskiej kapusty
  • 1 sztuka kalarepy (wielkość pięści, starta na tarce o grubych oczkach)
  • pieprz czarny mielony (około łyżeczki płaskiej)
  • sól kamienna
  • pełna łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • ok. 150 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 sztuk ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Warzywa umyć i pokroić. Na patelni wlać olej i wrzucić warzywa. Przesmażyć, mieszając co jakiś czas. Gdy lekko się zaczną rumienić podlać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą i doprawić solą i pieprzem w ilości według własnego uznania. Na koniec wsypać koperek i natkę. Wymieszać i gotowe.

SMACZNEGO