Jednogarnkowe, pyszne i proste w wykonaniu danie. Potrawę mogą przygotować nawet osoby początkujące w kuchni. Kompozycja i proporcja warzyw jest tu zupełnie przypadkowa. Potrawa ma zdecydowany warzywny smak. Dodatek przypraw i czosnek podkreśla jej aromat. Pyszne i łatwe do ugotowania. Wędzoną paprykę w proszku można zastąpić zwykłą słodką papryką mieloną. Natka pietruszki i koperek nadaje całej potrawie świeżości.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 małe pietruszki (krojone w małą kostkę)
- 1 pełna garść natki pietruszki
- 1 pełna garść drobno krojonego koperku
- 90 gramów koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule (krojone w kostkę)
- 3 pełne duże garści krojonej włoskiej kapusty
- 1 sztuka kalarepy (wielkość pięści, starta na tarce o grubych oczkach)
- pieprz czarny mielony (około łyżeczki płaskiej)
- sól kamienna
- pełna łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- ok. 150 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 3 liście laurowe
- ok. 10 sztuk ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Warzywa umyć i pokroić. Na patelni wlać olej i wrzucić warzywa. Przesmażyć, mieszając co jakiś czas. Gdy lekko się zaczną rumienić podlać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy, podlać wodą i doprawić solą i pieprzem w ilości według własnego uznania. Na koniec wsypać koperek i natkę. Wymieszać i gotowe.
SMACZNEGO