Owoc pigwowca – polska “cytryna”

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

 

Owoc pigwowca często mylnie nazywany pigwą. Owoce pigwowca są małe, żółte, twarde i bardzo kwaśne. Owoce pigwy przypominają kształtem gruszkę, często są to duże owoce, bardzo twarde i cierpkie. W smaku są inne.

Dziś chciałabym napisać kilka słów o pigwowcu. Małe, żółte owoce używam jako zamiennik cytryny. Po dodaniu niewielkiej ilości owocu, herbata nabiera aromatu i lekkiej kwasowości. Owoce zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy jaką jest m.in witamina C. Pigwowca można skroić bezpośrednio do herbaty. Można też pokroić, oddzielić gniazda nasienne i zasypać ksylitolem, odstawić i poczekać, aż puści sok. Niektórzy pasteryzują słoiczki z pigwowcem jednak pod wpływem temperatury pigwowiec traci większość witaminy C.

Przed dodaniem świeżego owocu do herbaty warto poczekać, aż napój lekko przestygnie, aby nie stracić właściwości świeżego owocu, w tym witaminy C.

Owoce można zbierać nawet po lekkich przymrozkach.

 

SMACZNEGO