Tort na każdą okazję. Delikatny biszkopt z aksamitnym kremem kakaowym. Przygotowałam go w małej tortownicy. Dla orzeźwienia dodałam borówki amerykańskie i truskawkę, a dla ozdoby posypałam wiórkami kokosowymi.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 3 pełne łyżki ksylitolu
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli kamiennej
- 1 mała łyżeczka octu jabłkowego
Składniki na krem:
- 1 jajko
- 250 gramów serka mascarpone
- 50 gramów masła
- 1 pełna łyżka ksylitolu
- 3 krople aromatu do ciast o smaku waniliowym lub arakowym
- szczypta mała soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej
- 1 łyżka wrzątku do żelatyny
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- 2 garści borówki amerykańskiej
- 1-2 truskawki (opcjonalnie)
- garść wiórków kokosowych
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Do białek wsypać ksylitol. Ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, sól, aromat, ocet, sodę i delikatnie wszystko połączyć dużą łyżką. Przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w nagrzanym piekarniku do ok.170 stopni (piekłam z użyciem termoobiegu). Po upieczeniu gorącą blaszkę upuścić równo puszczając z dłoni z wysokości ok 30-40 cm na stół (zrobiłam to dwukrotnie). Dzięki temu biszkopt będzie idealnie płaski. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
Wykonanie kremu:
Zmiksować masło, a następnie dodać serek i razem połączyć. Jajko dokładnie wyparzyć (ok.15 sekund poprzez całkowite zalanie wrzątkiem). Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić mikserem z łyżeczką ksylitolu do białości. Dodać do serka i masła. Połączyć. Łyżeczkę żelatyny zalać łyżką wrzątku i dokładnie rozpuścić. Dodać do serka kakao,szczyptę maleńką soli, aromat i wszystko zmiksować. Białko ubić mikserem na sztywno z pozostałym ksylitolem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać wszystko.
Gotowym kremem (3/4 z całości) przełożyć biszkopt. Lekko docisnąć, aby krem dokładnie rozprowadził się po całym cieście. Na wierzch tortu położyć pozostały krem i dokładnie rozprowadzić go po wierzchu i brzegach. Udekorować tort borówkami i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przykryty, aby nie przesiąknął innymi zapachami.
Porada:
Aby krem podczas krojenia nie przyklejał się do noża, należy moczyć go we wrzątku po każdym krojeniu.
SMACZNEGO.