Orkiszowy tort z kremem kakaowym i borówką amerykańską

Tort na każdą okazję. Delikatny biszkopt z aksamitnym kremem kakaowym. Przygotowałam go w małej tortownicy. Dla orzeźwienia dodałam borówki amerykańskie i truskawkę, a dla ozdoby posypałam wiórkami kokosowymi.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 pełne łyżki ksylitolu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli kamiennej
  • 1 mała łyżeczka octu jabłkowego

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 50 gramów masła
  • 1 pełna łyżka ksylitolu
  • 3 krople aromatu do ciast o smaku waniliowym lub arakowym
  • szczypta mała soli kamiennej
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 1 łyżka wrzątku do żelatyny
  • 1 łyżka kakao


Dodatkowo:

  • 2 garści borówki amerykańskiej
  • 1-2 truskawki (opcjonalnie)
  • garść wiórków kokosowych

Wykonanie biszkoptu:

Oddzielić białka od żółtek. Do białek wsypać ksylitol. Ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, sól, aromat, ocet, sodę i delikatnie wszystko połączyć dużą łyżką. Przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w nagrzanym piekarniku do ok.170 stopni (piekłam z użyciem termoobiegu). Po upieczeniu gorącą blaszkę upuścić równo puszczając z dłoni z wysokości ok 30-40 cm na stół (zrobiłam to dwukrotnie). Dzięki temu biszkopt będzie idealnie płaski. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.

Wykonanie kremu:

Zmiksować masło, a następnie dodać serek i razem połączyć. Jajko dokładnie wyparzyć (ok.15 sekund poprzez całkowite zalanie wrzątkiem). Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić mikserem z łyżeczką ksylitolu do białości. Dodać do serka i masła. Połączyć. Łyżeczkę żelatyny zalać łyżką wrzątku i dokładnie rozpuścić. Dodać do serka kakao,szczyptę maleńką soli, aromat i wszystko zmiksować. Białko ubić mikserem na sztywno z pozostałym ksylitolem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać wszystko.

Gotowym kremem (3/4 z całości) przełożyć biszkopt. Lekko docisnąć, aby krem dokładnie rozprowadził się po całym cieście. Na wierzch tortu położyć pozostały krem i dokładnie rozprowadzić go po wierzchu i brzegach. Udekorować tort borówkami i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przykryty, aby nie przesiąknął innymi zapachami.

Porada:
Aby krem podczas krojenia nie przyklejał się do noża, należy moczyć go we wrzątku po każdym krojeniu.

SMACZNEGO.