Orkiszowy tort z kremem czekoladowym i malinami

Pyszny, mocno czekoladowy tort. Dla orzeźwienia smaku dodałam mrożone maliny. Krem przygotowałam na bazie czekolady deserowej bez cukru. Do ozdobienia tortu użyłam wiórki kokosowe. Niewielki kawałek umili czas podczas spotkania z rodziną czy znajomymi.

Składniki na ciasto:

  • 3 całe jajka
  • 3 pełne łyżki ksylitolu
  • 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 gramów masła
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wrzątku
  • 50 gramów czekolady deserowej bez cukru
  • maleńka szczypta soli (podkreśla smak kremu)
  • Dodatkowo:
    około 2 garści mrożonych malin

Wykonanie biszkoptu:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 1 łyżką ksylitolu do białości. Białka ubić mikserem z 2 łyżkami ksylitolu i odrobiną soli na sztywną masę. Do białek dodać ubite żółtka oraz mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Delikatnie wszystko razem połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut z użyciem termoobiegu (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu upuścić foremkę z około 30cm na stół. Dzięki tej czynności biszkopt nie opadnie i będzie równy. Po wystudzeniu przekroić na dwa kwadraty. Górny kwadrat odwrócić jako spodnią część tortu, natomiast spód odwrócić po nałożeniu kremu do góry. Dzięki temu zabiegowi tort będzie idealnie płaski i równy.

Wykonanie kremu:

Jajko surowe dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem przez około 15 sekund, poprzez całkowite zanurzenie jajka. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z 1 łyżką ksylitolu do białości. Masło zmiksować na pulchną masę. Dodać serek mascarpone (partiami) i razem połączyć miksując. Czekoladę rozpuścić w garnuszku (w kąpieli wodnej). Dodać przestudzoną do kremu. Dodać ubite żółtko, odrobinę soli i całość kremu zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać w kubeczku wrzątkiem, bardzo dobrze ją rozpuścić. Odstawić. W osobnym naczyniu ubić białko z 1 łyżką ksylitolu na bardzo sztywno. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Na końcu wlewać mieszając lekko ciepłą (ale nie za ciepłą) rozpuszczoną żelatynę.

Nałożyć 3/4 kremu na placek biszkoptu. Ułożyć, wciskając w krem mrożone maliny. Przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Posmarować pozostałym kremem. Ozdobić według własnego uznania.

SMACZNEGO