Pyszny, mocno czekoladowy tort. Dla orzeźwienia smaku dodałam mrożone maliny. Krem przygotowałam na bazie czekolady deserowej bez cukru. Do ozdobienia tortu użyłam wiórki kokosowe. Niewielki kawałek umili czas podczas spotkania z rodziną czy znajomymi.
Składniki na ciasto:
- 3 całe jajka
- 3 pełne łyżki ksylitolu
- 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
Składniki na krem:
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 jajko
- 2 łyżki ksylitolu
- 50 gramów masła
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wrzątku
- 50 gramów czekolady deserowej bez cukru
- maleńka szczypta soli (podkreśla smak kremu)
- Dodatkowo:
około 2 garści mrożonych malin
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 1 łyżką ksylitolu do białości. Białka ubić mikserem z 2 łyżkami ksylitolu i odrobiną soli na sztywną masę. Do białek dodać ubite żółtka oraz mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Delikatnie wszystko razem połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut z użyciem termoobiegu (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu upuścić foremkę z około 30cm na stół. Dzięki tej czynności biszkopt nie opadnie i będzie równy. Po wystudzeniu przekroić na dwa kwadraty. Górny kwadrat odwrócić jako spodnią część tortu, natomiast spód odwrócić po nałożeniu kremu do góry. Dzięki temu zabiegowi tort będzie idealnie płaski i równy.
Wykonanie kremu:
Jajko surowe dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem przez około 15 sekund, poprzez całkowite zanurzenie jajka. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z 1 łyżką ksylitolu do białości. Masło zmiksować na pulchną masę. Dodać serek mascarpone (partiami) i razem połączyć miksując. Czekoladę rozpuścić w garnuszku (w kąpieli wodnej). Dodać przestudzoną do kremu. Dodać ubite żółtko, odrobinę soli i całość kremu zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać w kubeczku wrzątkiem, bardzo dobrze ją rozpuścić. Odstawić. W osobnym naczyniu ubić białko z 1 łyżką ksylitolu na bardzo sztywno. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Na końcu wlewać mieszając lekko ciepłą (ale nie za ciepłą) rozpuszczoną żelatynę.
Nałożyć 3/4 kremu na placek biszkoptu. Ułożyć, wciskając w krem mrożone maliny. Przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Posmarować pozostałym kremem. Ozdobić według własnego uznania.
SMACZNEGO