Orkiszowy tort malinowy z borówką amerykańską

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Delikatny biszkopt z malinowym kremem. Świeże maliny i borówki jako dodatek świetnie podkreślają smak tortu. Biszkopt upiekłam w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na biszkopt:

  • 3 całe jajka
  • 3 pełne łyżki ksylitolu
  • 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 3 krople olejku waniliowego do ciast

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku
  • 3 garści malin

maleńka szczypta soli (podkreśla smak kremu)

Dodatkowo:

świeże maliny i borówki amerykańskie na wierzch tortu

 

Wykonanie biszkoptu:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 1 łyżką ksylitolu do białości. Białka ubić mikserem z 2 łyżkami ksylitolu i odrobiną soli na sztywną masę. Do białek dodać ubite żółtka oraz mąkę, sodę oczyszczoną i aromat. Delikatnie wszystko razem połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut z użyciem termoobiegu (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu upuścić foremkę z około 30cm na stół. Dzięki tej czynności biszkopt nie opadnie i będzie równy. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Górny krążek odwrócić jako spodnią część tortu, natomiast spód odwrócić po nałożeniu kremu do góry. Dzięki temu zabiegowi tort będzie idealnie płaski i równy.

Wykonanie kremu:

Jajko surowe dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem przez około 15 sekund, poprzez całkowite zanurzenie jajka. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z 1 łyżką ksylitolu do białości. Dodać do serka mascarpone i razem połączyć. Maliny zmiksować i również dodać do masy. Krótko zmiksować. Żelatynę zalać w kubeczku wrzątkiem, bardzo dobrze ją rozpuścić. Odstawić. W osobnym naczyniu ubić białko z 1 łyżką ksylitolu na bardzo sztywno. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Na końcu wlewać mieszając lekko ciepłą (ale nie za ciepłą) rozpuszczoną żelatynę. Nałożyć 3/4 kremu na placek biszkoptu. Przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Posmarować pozostałym kremem. Ozdobić świeżymi owocami.

SMACZNEGO