Delikatny biszkopt z malinowym kremem. Świeże maliny i borówki jako dodatek świetnie podkreślają smak tortu. Biszkopt upiekłam w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt:
- 3 całe jajka
- 3 pełne łyżki ksylitolu
- 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- 3 krople olejku waniliowego do ciast
Składniki na krem:
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 jajko
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
- 3 garści malin
maleńka szczypta soli (podkreśla smak kremu)
Dodatkowo:
świeże maliny i borówki amerykańskie na wierzch tortu
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z 1 łyżką ksylitolu do białości. Białka ubić mikserem z 2 łyżkami ksylitolu i odrobiną soli na sztywną masę. Do białek dodać ubite żółtka oraz mąkę, sodę oczyszczoną i aromat. Delikatnie wszystko razem połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut z użyciem termoobiegu (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu upuścić foremkę z około 30cm na stół. Dzięki tej czynności biszkopt nie opadnie i będzie równy. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Górny krążek odwrócić jako spodnią część tortu, natomiast spód odwrócić po nałożeniu kremu do góry. Dzięki temu zabiegowi tort będzie idealnie płaski i równy.
Wykonanie kremu:
Jajko surowe dokładnie umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem przez około 15 sekund, poprzez całkowite zanurzenie jajka. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z 1 łyżką ksylitolu do białości. Dodać do serka mascarpone i razem połączyć. Maliny zmiksować i również dodać do masy. Krótko zmiksować. Żelatynę zalać w kubeczku wrzątkiem, bardzo dobrze ją rozpuścić. Odstawić. W osobnym naczyniu ubić białko z 1 łyżką ksylitolu na bardzo sztywno. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Na końcu wlewać mieszając lekko ciepłą (ale nie za ciepłą) rozpuszczoną żelatynę. Nałożyć 3/4 kremu na placek biszkoptu. Przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Posmarować pozostałym kremem. Ozdobić świeżymi owocami.
SMACZNEGO