Przepyszny, delikatny biszkopt makowy z aksamitnym kawowym kremem. Biszkopt upiekłam w małej tortownicy o średnicy wewnętrznej 21cm. Do udekorowania tortu użyłam pokruszonych orzechów laskowych. Część tortu pokroiłam na kawałki i zamroziłam. Dzięki temu mam zawsze kawałek ciasta wtedy kiedy tylko mam na to ochotę:).
Składniki na biszkopt:
- 2 duże jajka
- 2 pełne łyżki ksylitolu
- mała szczypta soli kamiennej
- 2 pełne łyżki suchego maku niebieskiego
- 3 pełne łyżki mąki jasnej orkiszowej
Składniki na krem:
- 250 gramów serka mascarpone (małe opakowanie)
- 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki
- 1 całe jajko
- 3 pełne łyżeczki ksylitolu
- 3 krople aromatu waniliowego do ciast
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)
- 2 łyżeczki wrzątku (do rozpuszczenia kawy)
- bardzo mała szczypta soli
Składniki dodatkowe:
- 1 pełna garść pokruszonych orzechów laskowych
- kilka sztuk całych orzechów laskowych
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić mikserem do białości z dodatkiem 1 pełnej łyżki ksylitolu. Odstawić. Do białek wsypać 1 pełną łyżkę ksylitolu i małą szczyptę soli. Ubijać mikserem na sztywno. Dodać do piany żółtka oraz mąkę orkiszową i suchy mak. Delikatnie całość wymieszać łyżką. Wlać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.15 minut w temperaturze ok.160 stopni (zależy od piekarnika). Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Patyczek po wbiciu i wyjęciu z biszkoptu powinien być suchy. Odstawić do wystygnięcia. Następnie długim nożem delikatnie usunąć papier. Przeciąć biszkopt na dwa krążki. Część górną odwrócić (aby część górna biszkoptu stanowiła dolną część ciasta – dzięki temu część, która była na dole będzie stanowić górę ciasta i będzie równy wierzch tortu).
Wykonanie kremu:
Serek umieścić w misce w której będziemy robić krem. Wybić jajko oddzielając żółtko od białka i umieścić je w dwóch oddzielnych kubkach. W kubeczku rozpuścić kawę inkę, zalewając ją 2 łyżeczkami wrzątku. Dobrze wymieszać. Żółtko ubić mikserem z 1 pełną łyżeczką ksylitolu – do białości. Dodać do serka wraz z odrobiną soli (która podbija smak kremu) oraz 3 kropli aromatu waniliowego do ciast. Wszystko dokładnie zmiksować. W oddzielnym kubeczku rozpuścić żelatynę w łyżce wrzątku. Dokładnie wymieszać, aby całość żelatyny się rozpuściła – odstawić. Białko ubić mikserem na sztywno z dodatkiem 2 pełnych łyżeczek ksylitolu. Przełożyć do kremu i delikatnie z nim połączyć (bez użycia miksera, najlepiej łyżką). Spróbować czy krem jest wystarczająco słodki. Jeżeli preferujemy bardziej słodkie ciasta, dosłodzić ksylitolem w pudrze (puder uzyskuję poprzez mielenie go w młynku do kawy). Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie całość wymieszać.
Krążek biszkoptu posmarować 3-ma częściami kremu. Położyć drugi krążek biszkoptu. Lekko przycisnąć. Posmarować wierzch tortu pozostałym kremem, smarując również brzegi biszkoptu. Wierch tortu posypać kruszonymi orzechami. Można położyć kilka całych orzechów jako ozdobę.
SMACZNEGO